Želiš da tvoji kokteli iz kućne radinosti izgledaju kao kod profesionalaca? Nema problema. Donosimo ti nekoliko “Tips & Tricks“ kako da napraviš dekoraciju za tvoj omiljeni napitak na kraju dana. Sigurno već imaš svog favorita među našim preporukama koktela, potrebne sastojke i poklon čašu. Ostalo je samo da odradiš dekoraciju i prepustiš se uživanju.

Evo nekoliko predloga:

Klasična dekoracija sa kriškom limuna ili limete

Operi limun/limetu i iseci na kolutove debljine cca 5mm. Ubaci u čašu ceo kolut ili zaseci na pola i stavi na rub čaše.

Dekoracija sa četvrtinom limuna ili limete

Za ovu vrstu dekoracije takođe koristi limun ili limetu. Operi, iseci na četvrtine i ubaci u čašu, ili samo malo zaseci a zatim stavi na rub čaše.

Dekoracija sa korom od citrusa

Za ovu vrstu dekoracije možeš da iskoristiš limun, grejp, limetu ili pomorandžu. Sve što ti je potrebno osim citrusa je piler. Zaseci i kružnim pokretima iseci koru tako da dobiješ spiralni oblik. Zatim, spiralu umotaj u oblik cveta i stavi u čašu, ili ostavi kao spiralu i tako ukrasi ivicu čaše.

Sušeni citrusi

Za ovu vrstu dekoracije će biti potrebno malo više truda, ali će se svakako isplatiti ako uzmemo u obzir efekat koji ćeš dobiti. Izaberi omiljeni citrus, iseci ga na kolutove debljine oko 5mm, a zatim stavi u tepsiju na papir za pečenje. Zagrej rernu na 120 stepeni i ubaci unutra da se lagano suši. Ukoliko imaš rernu sa ventilatorom ili pak dehidrator, to će uveliko olakšati proces.

Začinsko bilje

Pored citrusa, druga najpopularnija dekoracija za koktele su začinske biljke (menta, ruzmarin i sl.). Njih možeš pronaći sveže u saksijama u bolje snabdevenim prodavnicama ili cvećarama. Osim što će biti dobra dekoracija u kuhinji, poslužiće i da ukrase čašu sa omiljenim koktelom. Nekada ih čak možeš koristiti i kao sastojak koktela jer se odlično slažu sa džinom.

To su bili samo neki od predloga za dekoraciju koktela. U zavisnosti od sastojaka koje koristiš za svoj savršen napitak, dekoracija može da bude svež krastavac, zamrznute jagode, maline i sveže borovnice. Takođe, važno je napomenuti da je led neizostavni deo svakog koktela, pa tako kao dekoracija može da posluži led u različitim oblicima u zavisnosti od kalupa koji pronađeš.

Pripremanje koktela direknto u čaši

Kokteli se mogu pripremati u šejkeru ili direktno u čaši što je u kućnoj radinosti mnogo jednostavnija varijanta. Pripremanje koktela direktno u čaši, u kojoj se služi i pije, vrlo je jednostavno i sastoji se iz nekoliko koraka. Priprema čaše – staviti led, kružnim pokretima promešati led u čaši da se staklo rashladi, a zatim višak vode prosuti. Ovo se radi kako se koktel ne bi razblažio. Nakon toga sipati piće prema receptu. Obično se prvo sipa alkohol koji je osnova, zatim se dodaju ostali sastojci.

Zadržite penušavost

Ukoliko se kokteli kombinuju sa gaziranim pićem, potrebno je da se sačuva penušavost. To je veoma jednostavno postići. Nakon što se dodaju led i alkohol, u čašu staviti dugačku kašiku niz koju se lagano sipa gazirano piće, a zatim istom tom kašikom laganim kružnim pokretom promešati sadržaj u čaši.